Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní pravidla slušného chování

  1. Nepoužívejte vulgarismy - buďte k sobě slušní. Používání silných výrazů většinou není cestou, která vede k cíli (tzn. dohodě).
  2. Buďte v klidu - snažte se, aby Vás vaše nálada co nejméně ovlivňovala, jak v psaní článků, tak v diskusích s ostatními. Někdy je lepší chvíli počkat, aby nebylo porušeno pravidlo nezaujatého pohledu.
  3. Nikdo není neomylný - každý se někdy splete. Buďte v klidu, pokud někdo udělá chybu. Nedopusťte, aby byl chybující zatlačen do kouta a byl třeba donucen hájit něco, co by za klidnějších okolností jako chybu uznal.
  4. Diskutujte věcně - pro zachování nezaujatého pohledu nejsou osobní vztahy a narážky dobrou volbou. Používejte jako argumenty názory a pokud je to možné ještě podložené důkazy z jiných zdrojů.
  5. Nebuďte zaujatí - pokud píšete text na citlivé téma, zkuste popřemýšlet, jaký názor by na stejnou věc mohli mít jiní a tomu svůj názor přizpůsobte.
  6. Nepřilévejte olej do ohně - pokud jste účastníky nějaké žhavé diskuse, ať už jako přímý účastník nebo jako třetí osoba. Snažte se o její zklidnění. Nechte své ego stranou.